Snabba ansikten

Snabba ansikten

I min akvarellgrupp häromsistens tittade vi på ett inslag i Go’kväll med Lligo Matson, där han och programledaren målar ansikten, i en blöt, rinnande och snabb övning. Sen dess har jag gjort ett gäng sådana målningar som kom-igång-övning. Det är verkligen kul och befriande.

Övningen går kort ut på att ha papperet på ett staffli (inte platt på bordet som är det vanliga när det gäller akvarell), och en tunn liten pensel som du håller längst ut, så att du inte hemfaller åt detaljer. Du börjar med någon ljusare färg, typ gult eller någon ljus rosa eller grön. Mycket vatten, och kladda runt med penselspetsen. Fyll på med någon mörkare färg, som cerise eller rött ”där det är mycket kött i ansiktet” eller hur Lligo uttryckte det. Fortfarande mycket vatten och låt det blandas lite och styr och peta inte för mycket. Det får gärna bli några vita fläckar kvar här och där.

Låt det torka upp en aning (jag fuskar med en hårtork) och ta sen någon mörkare färg, som blått eller paynes grey och plaska dit lite bakgrund runt ditt ”ansikte”. Och nu kan du också slarva dit några ögon där det kan passa, lite små streck bara, kors och tvärs. Bygg på med att förstärka hakpartiet, kanske markera ett öra, tjoffa dit en frisyr av något slag. Kanske skägg? Glasögon? Våga lämna en del för ögat att fylla i på egen hand!

Här kan du se några av mina bilder.